На редовното правителствено заседание министрите от кабинета "Борисов-3" определиха заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев за национален координатор за борбата с антисемитизма. Това съобщиха от Министерския съвет.

В същото правителствено решение е прието и работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ).

Определението гласи: "Антисемитизъм е определено възприятие за евреите, което може да се изрази в омраза към евреите. Словесните и физически прояви на антисемитизма са насочени срещу евреи или неевреи, и/или тяхното имущество, срещу институции и религиозни обекти на еврейската общност".

На 1 юни 2017 г. Европейският парламент гласува Резолюция за борба с антисемитизма. В нея призовават държавите членки и институциите на ЕС да приемат и прилагат работното определение за антисемитизъм, използвано от Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ).

Целта е подпомагане на усилията на съдебните власти и правоприлагащите органи за по-ефективно идентифициране и преследване на антисемитски прояви.

Документът призовава също държавите от ЕС да назначат национални координатори по борбата с антисемитизма, както и да предприемат мерки за изграждане и засилване на партньорството, консултациите и диалога с еврейските общности и институции.

Резолюцията за борба с антисемитизма изисква европейските държави да гарантират сигурността на своите граждани от еврейски произход и на еврейските религиозни, образователни и културни институции, да насърчават изучаването и възпоменанието на Холокоста.

Основно задължение на националния координатор за борба с антисемитизма е поддържането на връзки и взаимодействие с координатора на Европейската комисия и с националните координатори по тези въпроси на държавите членки на ЕС.

Националният координатор поддържа връзките с държави и с международни организации с компетентности и дейности по борбата с антисемитизма и речта на омразата. Сред организациите са ООН, Бюрото на ОССЕ по демократичните институции и правата на човека, Съвета на Европа, ЮНЕСКО и др.