Сериозно предизвикателство от пътникопоток очакват от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Това стана ясно от брифинг на шефа на пътната агенция Лазар Лазаров в Министерския съвет. Най-голям пик се очаква на 3 януари при голямото завръщане.

Днес заседава щабът по организация на движението по Коледните и Новогодишни празници. Не очакваме лошо време през почивните дни, изтъкна Лазаров. Въпреки това АПИ е в готовност за реакция при усложнена зимна обстановка. Обработват се пътищата заради вечерната мъгла, която с ниски температури води до заледяване на пътната настилка.

Ограничава се движението на тежкотоварни автомобили по основните магистрали от 16.00 до 21.00 часа днес. В неделя ТИР-ове няма да се движат по магистралите от 14.00 до 21.00 часа. На 30 декември забраната ще важи от 16.00 до 21.00 часа, а на 3 януари от 14.00 до 21.00 часа. 

Лазар Лазаров се надява на безпроблемни празници.

Денонощно ще работи ситуационният център на АПИ. 700 служители на агенцията ще дежурят по празниците и ще пазят пътните настилки от заледяване. 75 екипа ще са директно на най-инфарктните възли и ще спират движението на ТИР-ове в забранените часове. Между 200 000-250 000 автомобила се очаква да напуснат столицата по тези празници.

Поради извършването на строително-монтажни работи на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път е възможно да има затруднения в района на обекта за трафика към Калотина. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват въведената пътна сигнализация.

Шефът на „Пътна полиция” Бойко Рановски на свой ред обясни, че максимален брой полицаи ще подпомагат движението. Той призова за внимателно движение по пътищата.

Тенчо Тенев, шеф на столичния КАТ, отчете добра организация в София за излизане на пътуващите. В столицата са набелязани напрегнати кръстовища и е създадена нужната организация. Пътни полицаи ще регулират движението на възлови места.

Пожарникар номер едно Николай Николов не очаква проблеми. 1150 пожарникари и спасители ще са на своите места в 213 точки в страната и ще реагират при нужда. 161 специализирани автомобили са ангажирани и в готовност да се намесят при нужда.

Полицейските шефове призовават за внимание на пътя и да се спазват правилата за движение по пътищата.