"На Коледа няма нужда от подаръци или нещо друго, има нужда от това да почукаш на нечия врата и да си кажете няколко думи с този човек. Подаръкът да общуваш с другия човек е безценен, всичко друго има цена".

Това каза пред БНР Иван Кулеков, който преди дни представи с видео новата си книга „Разумът на съня“, която съдържа 100 миниатюри и 100 негови рисунки.

"Изискванията към самите нас намаляха, защото се устремихме към нещо, което е може би по-лесно постижимо. Трудните неща са тези, които искаме от себе си. България е държава на индивидите", заяви Кулеков.

Той припомни особености от националния ни характер. "Много малко сме постигнали като общество и много като отделни хора. Новите портрети ще бъдат на онези хора, на които Господ е дал нещо и които не злоупотребяват с него, а го дават в служба на другите хора.

Ние се опитваме да намерим смисъла на всичко и ако не се опитваме, аз не знам защо сме хора, защо сме разумни същества. Не, че ще го намерим, но какво по-интересно от това?", запита писателят.