Учим децата на полигон как да реагират при криза, информира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Важно било децата да знаят как да реагират при криза, коментира тя по време на конференция, посветена именно на тази тема.

По думите на шефа на пожарната Николай Николов шест обучителни центъра ще се изградят за реакция при кризи. Те са с европейско финансиране. В тях ще се обучат 90 000 души. Хората трябвало да са информирани за опасностите и как да реагират.

Близо 700 преподаватели и обучители ще работят в тях. Към всеки център ще има изграден полигон. Голяма част от обучаваните ще са деца, както стана ясно и от думите на директора на пожарната.

Той акцентира и върху рамката за намаляване на бедствия. Трябвало да се засили инвестицията в намаляване на риска от бедствие. Възникналите бедствията на наша територия наложили ЕК да извърши проверка на системата ни за реакция при кризи. Тази проверка е извършена през 2015. Николов иска по-ефективна система за ранно предупреждение.

Фандъкова пък отчете, че Столична община се превърнала в лидер сред останалите общини по темата реакции при кризи. София имала собствено звено за гражданска защита, похвали се още градоначалникът.

Най-важното е превенцията, изтъкна Фандъкова. Общината сериозно работела за почистването на речните корита. Ежегодно по 50 километра речни корита с почистват. Контролирано се изпускат общинските язовири.

Информираността на гражданите в превенцията е изключително важно, по думите на кметът на София. Акцент била и превенцията от пожари, които най-често са причинени от човешка грешка.