Над 1 120 пожарникари ще дежурят по коледните и новогодишните празници. Данните представи комисар Георги Гатев от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗ) на брифинг, посветен на безопасността за предстоящите коледни и новогодишни празници.

За новогодишната нощ на столичния площад "Княз Александър I Батенберг" и на площад "Независимост" във Варна също има осигурени екипи на пожарната.

Комисар Гатев отчете, че от началото на отоплителния сезон възникналите произшествия са 11 000. 70% от тях са пожари. 588 са спасените хора, а загиналите са 128. Само за последното денонощие са възникнали 78 произшествия, при които за радост няма загинали и пострадали хора.

Над 10 000 повече са произшествия в сравнение с миналата година по същото време.

За коледните и новогодишни празници предстои съсредоточаване на голям брой хора в курортните комплексите. Има готовност за служители и техника за определени места, подчерта комисар Гатев.

Йото Василев, също от ГДПБЗ, посочи, че само в рамките на настоящата предпразнична кампания са проверени над 2 000 обекта, в които се очаква масово настаняване на хора. Извършени са проверки на над 400 обекта с религиозно предназначение.

Проверени са създадените условия за безопасна евакуация, спазване на изискванията, касаещи използването на отоплителни и нагревателни уреди и вентилационните системи. Проведени са инструктажи във връзка с всички мерки за пожарната безопасност.

От ГДБПЗ са установили пропуски по отношение на спазването на пожарната безопасност, като например затруднен достъп до евакуационните изходи. За тази цел са връчени над 210 разпоредителни документа. Най-често срещаните нарушения са свързани със заключени евакуационни изходи, неизвършено техническо обслужване и неизправни инсталации.

"Увеличават се рисковете за пожари, тъй като по време на празниците хората стават разсеяни при използването на украси и пиротехнически изделия", предупреди Йото Василев.

Той посочи, че от пожарната са установили, че всяка година само между Бъдни вечер и Коледа над 20 семейства губят домовете и домашното си имущество. Затова от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" призовават за спазване на следните правила:

1. При използването на запалени свещи, те трябва да бъдат поставени на твърди повърхности. Когато се палят свещи в църкви, да се осигури безопасността на хората около нас.

2. Да не се оставят лампичките без надзор, да се проверя изправността на електрическите инсталации и електрическите уреди.

3. Ако се празнува на обществено място - добре е да се запознаем предварително с пътищата за евакуация. При пожар - да няма паника и да се спазват указанията на пожарникарите. Добре е да се постави мокър текстил, например кърпа, на устата и носа и да се придвижим към евакуационните изходи.

4. Децата да не използват пиротехнически изделия.

5. Ако станем свидетели на пожар, веднага да се набере националния телефон 112.

Най-честите причини за пожари по време на празниците са късо съединение, неправилно използване на уредите и неправилно боравене с открит огън. В навечерието на Коледа голяма част от екипите ще бъдат по православните храмове, за да се осигури пожарната безопасност и защитата на хората.

За това от ГДБПЗ съветват гражданите да спазват правилата на пожарната и да посрещат спокойно коледните и новогодишните празници.