Над 100 хил. деца и възрастни в България имат затруднения в говора и комуникацията.

Това са хора с детската церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, мускулна дистрофия, инсулти, алцхаймер, паркинсон и др. В тяхна помощ са създадени компютърни програми и електронни устройства, които им помагат да се изразят.

Това стана ясно по време на втората международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация", която се провежда в София, съобщи БНР.

Един от организаторите - доц. Морис Гринберг от НБУ, обясни какви са средствата за допълваща и алтернативна комуникация.

За децата, които не могат да говорят, има електронна синтезирана реч чрез компютър и те могат да говорят през компютър, избирайки набор от символи или пишейки думи.

"Те могат да започнат от символни системи, които се посочват с пръст, и се стигне до устройства, които проследяват погледа върху компютъра - все едно се работи с мишка. В последно време вече и с интерфейс - с мисъл да се управлява за хора, които не могат добре и очите да си движат". 

По думите на доц. Гринберг българските деца могат да си позволят тези средства. "В момента те не се финансират от социалните фондове и ние се опитваме като фондация това да стане", каза доц. Гринберг.

Той подчерта, че всички тези технологии ще бъдат представени в изложбата на конференцията.