Национален младежки форум и повече от 30 организации излязоха с отворено писмо до Европейската комисия, Министерския съвет и 50-то Народно събрание, по повод информацията за смяната на управлението на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР) и "притеснителната липса на прозрачност в процесите в националната агенция". Поводът е уволнението на директорът на агенцията Михаил Балабанов, което се е случило миналия месец.

Писмото е адресирано до служебния министър-председател - Димитър Главчев, министъра на образованието и науката - Галин Цоков, министъра на младежта и спорта - Георги Глушков, директора на Генерална дирекция "Образование, младеж, спорт и култура" към Европейската комисия - Пиа Аренкилде Хансен, и ресорните парламентарни комисии в 50-то Народно събрание.

Организациите искат публично да се оповестят мотивите за смяната на ръководството и да се публикуват резултатите от направените проверки от страна на МОН, Сметната палата, АДФИ и Европейската комисия. Също така настояват за ясна и прозрачна процедура, която да определи нов изпълнителен директор, както и ясна визия за взаимодействие с младежкия сектор.

Националният младежки форум и организациите са обезпокоени, тъй като Центърът администрира 70 млн. евро на година по европейските програми за образователни, младежки и доброволчески дейности, като тези средства са решаващи за доброволчески групи, спортни клубове, училища и читалища.

Именно по време на управлението на Михаил Балабанов, след 2021 г., организациите са отбелязали подобрение в работата на центъра, включително и възстановяването на пълната му акредитация от страна на Европейската комисия, както и системни усилия за утвърждаването на ЦРЧР в рамките на мрежите на националните агенции.

Смяната се случва и в момент, в който ЦРЧР ще има ключова роля в предстоящите разговори за новите програми Еразъм+ и ЕКС, които ще стартират на европейско ниво.

"С оглед на това, намираме за недопустима и необоснована смяната на изпълнителния директор на ЦРЧР, без публично оповестяване на мотивите за освобождаването му, както и без наличието на ясна процедура за избор на нов директор", се сочи в отвореното писмо.