Малко над половината българи закусват. Най-често причина да пропускаме най-важното хранене за деня е липса на време.

Това показва изследване на хранителните навици на българите, проведено от социологическата агенция "Алфа Рисърч". Проучването обхваща хора на възраст между 18 и 45 години от цялата страна.

Българите продължават да смятат като най-важно хранене за деня вечерята. На закуската отдават значение едва 25%. 57% са тези, които закусват ежедневно.

Геновева Петрова, изпълнителен директор на Агенция Алфа Рисърч, представи още данни - 19% са т.нар семейни традиционни закуски през уикенда. Само с 12% се открояват семейните жени в по-млада възрастова група с малки деца, които закусват по-здравословно, защото плодовете присъстват в тяхната закуска.

Младежи, които закусват нередовно или "на крак", формират 24% от анкетираните. Почти толкова са и тези, които не са семейни, но закусват традиционно. Предимно семейни с непълнолетни деца в домакинствата са незакусващите.

Фибри и плодове на закуска препоръчват експерти

Фибри и плодове на закуска препоръчват експерти

Закуската осигурява на организма нужната енергия за деня

Закуската е източник на енергия, задоволяване на глада, а в по-малка степен се изтъкват здравословните ползи. Най-често хората закусват между 8 и 10 часа. Огромната част закусват вкъщи, сами или с членове на семейството, сочат данните.

Най-често закуската им включва традиционни продукти - сирене, кашкавал, тестени изделия, месо и колбаси. При малко на масата присъстват прясно мляко, сладко, шоколад, мед, зърнени храни. Също малка част - едва 14% - консумират натурален сок.

Диетологът д-р Мария Николова обясни, че закуската има изключителни ползи за човешкото здраве. По думите й хората, които закусват, са се увеличили, защото преди години този процент е бил около 25%. Има значителен ръст на хората, които са започнали да закусват, макар и общият процент да не е толкова висок. Солената закуска обичайно е сред предпочитаните у нас. Потвърждава се проблемът, че в България не се консумират достатъчно плодове и зеленчуци, включително и на закуска, подчерта Николова.

"Децата не правят това, което им казваме, а имитират това, което правим", предупреди Николова.

Според експерта е важно да въвлечем в закуската и нашите деца, като го правим семейно. Така, по думите на Николова, ще се изгради у децата навик, за който организмът ще се отблагодари. За сметка на това, че не закусват, децата компенсират с по-късно и по-обилно хранене с неподходящи храни с високо съдържание на мазнини и прости захари. 

По-ранна вечеря или закуска само с плод или зеленчук би улеснило хората да променят навика си на хранене сутрин.

Д-р Николова съветва да отделяме повече време за пълноценно хранене.

Организмът има нужда да стартира от енергия и най-често имаме нужда от вид захар като глюкоза и фруктоза, затова д-р Николова съветва да приемаме повече пресни плодове не само на закуска, но и на обяд. Те са и важен източник на фибри. Плодовете или плодовият сок могат да допълнят солената закуска, обясни още диетологът.