Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) настояват за среща с служебният финансови министър по повод инициатива на Министерството на финансите (МФ) за започване на експертни срещи със синдикатите и работодателските организации по параметрите на Проект на държавния бюджет за 2025 г.

Синдикатът е изпратил официално писмо по министърът на финансите, както и разпространи позицията си до медиите.

ССЗБ, представляващ и част от служителите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана", посочва, че подкрепя подобна процедура и в качеството си на заинтересована страна иска от министъра на финансите да бъде включен в експертните срещи със синдикатите и работодателските организации в Министерство на финансите, със своя експертиза и становище, имащо пряко отношение с елемент в параметрите на проект на държавния бюджет за 2025г. в частта на второстепенните разпоредители с бюджетни средства към Министерство на правосъдието.

Според синдикатът правилата за конституирането на състава, правомощията и функцията на Национален съвет за тристранно сътрудничество по смисъла на КТ, както и ограниченията на субективните права на членовете на Синдикалните организации с регламентиран статут по ЗМВР, свързани със забрана за присъединяване или членуване в национални синдикални организации по смисъла на чл.243, ал.3 от ЗМВР, не трябва да стават причина министъра на финансите да дискредитира участието на ССЗБ и евентуални други организации, предвид мотивите в този процес, както и че от това не следва да се породи факта, че правоохранителната система, респективно сектор "Сигурност" да бъде лишен от възможността и правото да участва пряко, и равнопоставено чрез своите легитимно избрани представители в процеса на формирането и обсъждането на параметрите на Проект на държавния бюджет 2025г.

Синдикатът на затворниците в България обръща внимание на министъра на финансите, че през последните години МФ провеждаше регулярни срещи със сродни синдикати от сектор "Сигурност", в т. ч. Синдикална федерация на служителите в МВР и Синдикат на служителите в затворите в България, и отбелязва, че очаква МФ да продължи развитието на социалния диалог и партньорство, респективно да затвърди културните взаимоотношения със синдикалните организации в областта на вътрешния ред и наказателно - изпълнителните органи и с това да даде обществен пример.

Надзирателите искат спешно свикване на Съвета за социално партньорство в МП

Надзирателите искат спешно свикване на Съвета за социално партньорство в МП

Той не е свикван повече от две години, а би трябвало да заседава три пъти годишно