Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел връчи в Лос Анджелис почетната награда в тазгодишното издание на Българските награди за принос към изкуството, културата, образованието и науката.

Тя заяви, че се отдава почит към създателите и пазителите на българската духовност, език и култура и изрази надежда наградите се превърнат в традиция и да събират все повече приятели на България заедно.

С наградата се отличават и получават признанието на българската общност от Западния бряг на САЩ изтъкнати личности (българи и чужденци), за техния принос към българското изкуство, култура, образование и наука.

Инициатор на идеята е генералният ни консул в Лос Анджелис Бойко Христов. Наградите са организирани от фондация "BgFace - Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education" и са подкрепени от Генералното консулство на България в Лос Анджелис.

Тазгодишните победители в четирите категории - изкуство, култура, образование и наука, са съответно пианистът Милен Киров, председателят на българския културен център "Рипни Калинке" Саня Кирова, Първо българско училище "Васил Левски" в Лас Вегас и архитектът проф. Иван Ташев.

Почетната награда за принос за отношенията в сферата на културата и изкуството между САЩ и България пък беше връчена от Мария Габриел на популярния американски актьор Джон Войт - носител на редица награди, сред които "Оскар" за главна мъжка роля, няколко "Златни глобуса" и награда БАФТА.

"Вие сте носител на редица престижни награди от най-високо ниво. Удоволствие е да поднеса българската награда за принос към сближаването на България и САЩ. Поздравявам Ви за постиженията и Ви уверявам, че сте част от хората, които наричаме приятели на България", обърна се Мария Габриел към холивудския актьор.

От своя страна, той увери, че ще цени тази награда и ще се радва да продължи да прави проекти в България.

На събитието присъстваха над 200 официални гости, сред които режисьорът Стефан Командарев и членове на Академията за връчване на престижната награда "Оскар". Церемонията завърши с представяне на трейлъра на българската номинация за наградите "Оскар" - филмът "Уроците на Блага".