Националната агенция за приходите работи по изцяло нов портал за електронни услуги и най-често използваните електронни услуги ще бъдат реструктурирани през призмата на потребителския опит.

Това съобщиговорителят на приходната агенция Росен Бъчваров пред БНР.

"До края на тази година порталът ще бъде въведен в експлоатация, така че подаването на данъчната декларация да е доста по-интуитивен процес от сегашния", подчерта Бъчваров.

Срокът за подаване на данъчните декларации за физическите лица изтича след броени дни. За разлика от този за фирмените данъци, срокът не е удължен заради извънредното положение, което предизвика опашки пред редица клонове на НАП в страната.

Над 80% от всички подадени до момента декларации са подадени по електронен път, поясни Росен Бъчваров.

Има сериозен наплив и интерес към издаването на персонални кодове. Около 900 хиляди българи в момента имат персонален код, уточни той.

Остават 7 дни за декларирането на доходите

Остават 7 дни за декларирането на доходите

Над 230 000 души вече са подали данъчните си декларации електронно

НАП предлага над 35 електронни услуги за физически лица, които имат ПИК.

Заявление за ПИК може да се подаде електронно, но получаването му става на място срещу показване на лична карта.

На въпрос как заразени с коронавирус или поставени под карантина ще спазят срока за подаване на данъчна декларация, говорителят на НАП отбеляза, че "всеки, който има ангажимент да подаде данъчна декларация, има възможност да го направи".

"Остават още няколко работни дни. Няма значително изоставане или драматичен спад в подаването на данъчни декларации. Съществува повече от една възможност за това. Ако не по електронен път - по пощата. Алтернативни възможности съществуват", коментира Росен Бъчваров.