Народният театър "Иван Вазов" подкрепя инициативата на "Музикаутор" за необходимостта от зачитане на правата на авторите и заплащане на музикалното съдържание, използвано в сценични постановки.

В изпратено писмо до сдружението и до медиите, директорът на театъра Васил Василев приветства мащабната кампания, която "Музикаутор" предприе към държавните и общински театри, културни домове и собственици на ателиета.

Василев подчертава, че Народният театър е сред първите ползватели, които уреждат авторските права съгласно Закона за авторското право и сродните му права.

Според Васил Василев неотменна част от обществената мисия на театъра е зачитането на правата на авторите на музикални произведения, включени в сценичната продукция, и заплащането на адекватни възнаграждения за това.

"Вярвам, че това е важна стъпка и пример в усилията за формиране на балансирана, европейски насочена и адекватна културна среда в България", посочва директорът.

На сцената на Народния театър "Иван Вазов" поставят най-интересните български режисьори и сценографи. В репертоара на театъра има общо 57 заглавия, а всеки сезон се изиграват над 600 представления и се представят около 10 премиерни спектакъла.

"Надяваме се подкрепата на емблематичния за страната ни дом на театралното изкуство да срещне разбиране сред всички организатори в сферата", заяви Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор".