Практиката на предоставяне на специални пропуски на актьори в Народния театър "Иван Вазов" е регламентирана и има за цел да запази сигурността и цялостта на сградата и творческия процес.

Това е официалната позиция на Народния театър относно разпространяваната в някои медии и в социалните мрежи информация, че на актьори, участващи в спектакли - част от репертоара на Народния театър "Иван Вазов", се предоставят пропуски с надпис "гост посетител". Позицията на театъра е, че се разпространяват "преднамерени" внушения.

Обяснява се, че този пропускателен режим е в сила от 22.05.2023, като предоставянето на такива пропуски е добре регламентирано. Всички щатни служители, включително актьорите от трупата, от години използват специални пропуски чрез служебни карти и чипове, които се използват през турникети. За актьорите, които не са част от трупата, но участват в представленията на театъра, се предоставят временни пропуски или карти.

Мерките се взимат не само за осигуряване на сигурност и безопасност, но и за предотвратяване на свободен достъп до сградата, техническите съоръжения, гардеробите, реквизита, гримьорните, архивите и произведенията на изкуството, разположени в коридорите на театъра. От театъра изрично посочват, че в сградата има творби на автори като Дечко Узунов, Светлин Русев, Златю Бояджиев, Иван Табаков, Олга Шаханова, Цено Тодоров и т.н.

В заповедта, която разпространяват от пресцентъра на театъра се вижда, че достъп на гост-посетителите се дава до кафенето и ресторанта, но е категорично забранен до сервизните помещения на театъра, включително и гримьорни и репетиционни.  

Преди няколко дни Камен Донев беше един от актьорите, който се оказа с такъв пропуск. Без този пропуск той не може да влезе в сградата, в която се играят постоянно негови постановки. Потребители по социалните мрежи коментираха, че това е възмутително. 

Негов колега, актьорът Теодор Елмазов сподели в своя Facebook профил, че също е получил такъв пропуск. Той обясни, с явна нотка на ирония, че ще посети представленията "Животът е прекрасен" и "Хъшове" в Народния театър, като се надява че няма да пречи на никой и ще бъде тих в коридора.

Министърът на културата нямал основания да линчува директора на Народния театър

Министърът на културата нямал основания да линчува директора на Народния театър

Найден Тодоров ще работи да събере Васил Василев и Александър Морфов

Припомняме, че Народният театър става скандално известен с уволнението на Александър Морфов от поста главен режисьор миналата година. Самото уволнение дойде след като Морфов протестира за назначаването на Велислава Кръстева за шеф на пресцентъра, след като дълги години тя работи като PR на ДПС и Ахмед Доган.