Регионалните депа за битови отпадъци в област Благоевград работят при нарушения на технологията за депониране, в т. ч. липса на уплътняване и запръстяване на отпадъците, както и неводене на отчетност и извършване на входящ контрол от страна на операторите на постъпилите за депониране отпадъци.

Това установиха експертите от РИОСВ - Благоевград при проверка на депата в Сандански, Петрич и Гоце Делчев, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Депото в Сандански обслужва и общините Струмяни, Кресна, а това в Гоце Делчев и общ. Хаджидимово и Гърмен.

Предстои съставяне на актове по Закона за управление на отпадъците (ЗУО) на операторите на депата - "РЕПАК" АД в гр. Гоце Делчев, „Тео Морис България" ЕООД в гр. Петрич и „Стройкомтранс" ЕООД в Сандански.

За констатираните нарушения на „Стройкомтранс" ЕООД вече е влязло в сила наказателно постановление в размер на 2000 лв. При влизане в сила на следващо РИОСВ ще предприеме действия за отнемане на разрешението за дейности с отпадъци на дружеството.

Съгласно ЗУО при нарушение на изискванията за експлоатация на съоръжения и инсталации за обезвреждане на отпадъци се налага имуществена санкция в размер от 3 500 до 10 000 лв.