Има желание да се постигне напредък и съгласие по най-важните въпроси. Това обяви социалният министър Бисер Петков на брифинг в МТСП. Проектът на закон за хората с увреждания е стъпка напред, посочи той.

Борисов обеща промяна за протестиращите хора с увреждания

Борисов обеща промяна за протестиращите хора с увреждания

Премиерът се среща с родители

Всички в работната група били доволни от договореното към момента. Обсъждани са елементите на финансовата подкрепа , която ще е съобразно индивидуалната оценка. До следващия понеделник участниците в работната група ще изпратят становища.

Диалогът продължава, поясни Бисер Петков. С общи усилия ще намерим пътя напред, оптимист е той. В най-бърз порядък всички изменения трябва да са ясни.

ОмбудсманътМая Манолова също излиза оптимист от срещата. Индивидуалната оценка трябва да има задължителен характер, по мнението й. Трябва да бъдат направени корекции във финансовата подкрепа, иска общественият защитник. Първи знак за воля за реформа тя вижда в измененията за личната помощ. Вторият сигнал са измененията за помощните средства. Мая Манолова очаква да се начертаят следващите промени за хората с увреждания. Тя се обяви за достъпна среда.

Манолова: Хората с увреждания имат еднакви проблеми

Манолова: Хората с увреждания имат еднакви проблеми

Въпросът не е до субсидии, а до подкрепа

У нас по улиците няма хора с увреждания именно заради недостъпната среда. Омбудсманът е обнадеждена от конструктивния диалог. Натискът на палатките има ефект, каза протестиращата Мая Стоицева. Не искаме ТЕЛК-а да определя доколко човекът е негоден, каза тя и настоя за яснота по отношение на индивидуалната оценка. Все още не е ясно дали майките от палатките ще отидат на среща с премиера.

Протестът остава, отсече Стоицева. Деяна Стоименова е доволна от постигнатото. Тя настоява за конкретни контролни механизми, за да върви реформата стъпка по стъпка в правилната посока. Лична помощ е необходима, тя е социална услуга, категорична е тя.

Над 400 лв. за хората с тежки увреждания, обеща Бисер Петков

Над 400 лв. за хората с тежки увреждания, обеща Бисер Петков

Работим, за да преустановят протестите

Водят се разговори за финансовите разчети колко ще струват исканията на хората с увреждания. Исканията им няма да бъдат удовлетворени от 2019 година. Ще става стъпка по стъпка. 110 милиона лева допълнително на година ще струват исканите мерки към досега отпусканите средства. Оказа се, че няма враждуващи лагери. Всички искали системата да спре да убива децата.

Реформата на Майките

Реформата на Майките

Този закон има шанс да се превърне в един от най-демократичните правни документи, писани някога