Първият филм от поредицата „Гранично състояние" по проблемите на децата и младежите в България, бе представен в сградата на МВР.

Филмът е озаглавен „42 градуса" и третира нарастващата алкохолна зависимост сред подрастващите и младежите.
Проектът е съвместна инициатива на МВР, ДАМС и фондация „Битие".

На представянето на филма присъстваха министърът на вътрешните работи Румен Петков, зам.-председателят на ДАМС ( Държавна агенция за младежта и спорта) Балабанов и председателката на фондация „Битие" и режисьор на филма Биляна Траянова.

Тя подчерта, че основната цел на поредицата „Гранично състояние" в това число и първият филм от тази поредица е да провокира обществен дебат по проблемите, свързани със зависимостите на младите хора.

Зам.-председателят на ДАМС уточни, че са необходими съвместните усилия на държавните институции и обществото за даването на гласност на проблемите, свързани със зависимостите сред младите хора- алкохол и наркотици, за да бъде намерен начин за тяхното ограничаване.

За съжаление алкохолът и наркотиците отдавна обсебиха българските младежи и е необходима широка разяснителна работа сред тях, за да бъдат отклонени от тези пагубни зависимости, уточни Балабанов.

След връчването на трите копия на филма на представителите на трите национални медии БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия, министърът на вътрешните работи Румен Петков изрази надеждата чрез медиите да бъде провокирано вниманието на обществото върху зависимостите сред младите хора.

Той уточни, че във филма и поредицата нещата са изобразени в истинската им светлина - реалистично и правдиво и именно това е целта - по пози начин да бъде провокирано вниманието на обществото.

В борбата срещу зависимостите трябва да се борят съвместно не само държавните институции в лицето на МВР, МОН, ДАМС, но и неправителствени организации като „Битие", както и цялото българско общество, допълни Петков.

Вътрешния министър уточни, че е необходима широка разяснителна работа сред младите, развитието на т. нар. превантивна дейност, за да не се стига до намесата на МВР и употреба на сила.

Това се прави когато вече е извършена противообществена проява под влиянието на алкохол или наркотици, уточни министър Петков.

В заключение той каза, че стартира програма за превенция срещу зависимостите сред младите хора, която трябва да обхване цялата страна и се нарича „Детска полицейска академия".