Планинската спасителна служба (ПСС) е оказала помощ на 1977 души през 2016 г. На основната част от тях - 1889 души, спасителите са помогнали на ски пистите, тъй като там е основното струпване на хора. Това стана ясно на пресконференция на Българския червен кръст (БЧК) по повод готовността на ПСС за зимния сезон.

Близо 600 достойни мъже всяка година, рискувайки често живота си, са в планините, за да спасяват човешки животи, заяви председателят на БЧК Христо Григоров. Спасителите са разделени на 33 отряда с 22 обучени кучета. "Този сезон отново е подсигурен с професионалисти", увери Григоров. По думите му, това е важно, тъй като касае и спасяването на човешкия живот, и имиджа на България като дестинация.

Основната част от случаите, при които е оказана помощ на туристи на ски пистите, са свързани с увреждане на горен или долен крайник, но има и по-сериозни травми - например черепно-мозъчни.

Извън ски пистите са реализирани: 30 акции за търсене на изгубени хора, 29 акции за транспортиране при травматични увреди. Проведени са 18 акции за извеждане от трудна ситуация, при която човекът е изтощен, стои на едно място и очаква спасителите. 4 хеликоптерни акции са проведени през тази година. За съжаление има и 7 смъртни случая.

От ПСС посъветваха хората да си правят планинска застраховка, тъй като застраховката, която влиза в картата, важи само за ски пистата. Цената на застраховката за цяла година е около 30 лв.- 40 лв., но има и дневни застраховки.

Председателят на ПСС Веселин Ганчев апелира към туристите да не забравят това, което казват непалците - а именно, че най-добрият алпинист е живият алпинист.

Ганчев благодари на депутатите за гласуваните промени в Закона за бедствията и изрази надежда, че така ще се подобри работата на спасителите по издирването. Той припомни случая с починалия турист Мирослав, който нагнетил обстановката и се получила законодателната промяна. Издирвателната дейност е най-тежката част от акциите, тъй като често туристите не могат да дадат знак къде се намират.

В тази връзка, любителите на планината вече могат да си изтеглят телефонното приложение, което дава възможност на закъсал в планината турист с едно кликване да посочи своите GPS координати и да ги препрати към ПСС. Изисква се и едно допълнително обаждане, за да може пострадалият да каже какво точно е състоянието му. Така спасителите ще знаят с какви средства да подходят към него, тъй като случаите са различни - едно е, ако туристът е със счупена ръка, а съвсем друго, ако има травма на гръбнака, например.

От ПСС разпространяват в магазини и на всякакви места, посещавани от туристи, малка презентационна книжка "Отделете пет минути. Това може да спаси живота ви". Толкова е нужно, за да се запознаят хората с основните правила, когато отиват в планината. Едно от тях е задължително да тръгнат с добре зареден телефон и да го държат на възможно на най-топлото място, тъй като студът изтощава батерията.

Планинските спасители апелират и за промени в Закона за доброволчеството, тъй като в него никъде не е описано какво се случва, когато се налага човек да бъде освободен като доброволец. Около 530 от 600-те спасители на ПСС са доброволци. Тези хора работят и на друго място и възниква проблем с освобождаването им от работа, когато при нужда - трябва да се включат в акция по спасяване.

Зимният сезон в Банско вече е открит, а в Пампорово, Боровец и Витоша - в предстоящата събота. "Надяваме се любителите на планината да останат доволни", заяви Ганчев и пожела успешен сезон.