Най-големите проблеми на концесионерите на морските плажове е намирането на спасители. "Не всички са достатъчно добри служители, но ние сме принудени да работим с това, което има на пазара". Това заяви в ефира на БНТ концесионерът Дирон Ръсовски.

Основна причина за липсата на кадри е, че работата е сезонна. Заплатите за морски спасители варират между 1000 и 1500 лв.

"Това е удобно за ученици и студенти да изкарат лятото при нас и също хора над 50 години, които търсят по-малко напрежение и по-малко нерви", смята концесионерът.

От своя страна директорът на Водоспасителната служба към БЧК Антон Налбантов акцентира, че обичайно въпросът с водните спасители винаги се коментира в началото на сезона.

Наемаме чужденци за спасители по Черноморието

Наемаме чужденци за спасители по Черноморието

БЧК се тревожи, че мерките ще изгонят българските кадри

Според него стопаните на плажовете, които осигуряват адекватно заплащане и са сформирали добри екипи, няма да срещнат проблеми в намирането на кадри.

86 са безстопанствените плажове в България за предстоящия летен сезон, информира Нова. Най-много от тях се намират в община Царево. Кметът на общината Георги Лапчев не вижда нищо странно в това.

"Не е някакъв парадокс, че най-много са тези плажове в община Царево, тъй като тя е най-морската община в държавата - с близо 65 километра брегова ивица. Това доскоро не беше проблем за туризма, не е проблеми за Община Царево, тъй като напоследък главоломно набира скорост почиването като див метод и това започва да се превръща в проблем за общината", заяви Лапчев и добави, че общината няма против концесията на плажовете.

Ангелкова обеща строг контрол по плажовете

Ангелкова обеща строг контрол по плажовете

Броят на неохраняемите плажове бил намален от 106 на 89

Сравнено с изминалата 2017 г. неохраняемите плажове са със 17 по-малко. На територията на област Бургас се намират 50 от неохраняемите плажове по Черноморието. Във Варна плажните ивици без спасители са 23, а 13 се намират в област Добрич.