Здравеопазването е сред най-корумпираните обществени сектори у нас - оценката е на мнозинството от сънародниците ни. Това сочат резултатите от изследване на Българския институт за правни инициативи и "Гобал метрикс".

60,4% от българите смятат, че корупцията е широко разпространена в здравния сектор, което го поставя на "престижното" второ място. С по-голямо недоверие се ползва единствено изпълнителната власт.

"Широко разпространено е мнението, че в болниците с приоритет се лекуват пациентите с връзки. Що се касае до средствата от Здравната каса - 95% от хората споделят мнението, че НЗОК се източва", каза Радостина Ангелова от "Глобал метрикс".

Само трима осъдени за корупция по високите етажи на властта

Само трима осъдени за корупция по високите етажи на властта

Бойко Станкушев: В България има една много по-извратена корупционна машина

Що се касае за "пари под масата", хората обвиняват в подобни практики най-вече ръководните фактори в болниците - директори и началници на отделения, а на второ място са самите лекари.

Близо половината българи споделят, че са давали "пари или подарък" на лекар след успешна медицинска манипулация.

Има и позитивни тенденции - докато хората са скептични относно ръководството на болниците или разходването на държавните средства за здраве, 69% обаче са удовлетворени от самите грижи, които са получили от лекарите в държавните болници.

"Единственото хубаво нещо в пандемията, ако въобще може да има такова, е това, че българите са започнали да се интересуват как и къде се разходват средствата в сектора. Огромните средства, които се насочиха натам обаче, представляват изключително благоприятна среда за корупция", заяви Цветомир Тодоров от БИПИ.

БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

БЛС иска разчети и не приема налагане на правила от Касата

Има съмнения за преразпределение на пари

"Ковид показа, че нашата здравна система е много уязвима. Институциите не подходиха адекватно към предизвикателствата. Много от починалите хора можеше да бъдат спасени, ако не бяха натрупаните в годините проблеми. Сред тях са третирането на хронични заболявания - никакви мерки не са предприети за подобряване на здравната култура на гражданите, ограниченият достъп на много хора до здравеопазване, неизяснените отношения между общинските и държавните болници, недостигът на персонал и т.н.".