В рамките на няколко дни ще отвори за посетители първата църква на Бачковския манастир - "Свети Архангели". Десетилетия тя е недостъпна, заради лошото й състояние. В момента стенописите се реставрират от Владимир Цевтеков и неговия екип, които върнаха бляскавия вид и на голямата църква в светата обител. Това съобщи БНТ.

От много години храмът "Свети Архангели" не може да се види от вярващите християни и от туристите, които посещават Бачковския манастир. Предполага се, че е построен за споменаване на братята основатели - Григорий и Абазий Бакуриани.

Според Стамен Пепелишев, уредник в музея на манастира църквата е от края на XI или началото на XII век и е една от малкото запазени двуетажни църкви. Смята се, че е построена с дарения на Алексий Комнин.

Стенописите в храма са направени през XIX век от Моско Велев-българин от Одрин, който е изографисал и основната църква в манастирския комплекс.

В църквата "Свети Архангели" може да се види т.нар. "цъфтящ кръст". Тези изображения са се изписвали масово през XIV век.

Стените на храма са надраскани с различни надписи. Повечето посетители са оставили име и дата на пребиваване, а други са отправили писмена молба към Бога. Сега предстои реставраторите да почистят и грундират образите и да освежат цветовете. Работата изисква много търпение. В купола на църквата вече се виждат и първите резултати от труда на специалистите.

В процеса на работата ще се прецени дали част от най-горния слой на стенописите ще бъде свален и експониран на друго място, за да се разкрият и по-старите и представляващи интерес на изследователите творби на незнайни майстори зографи.