Около 600-700 души „препоръчаха" на ексминистър Нона Караджова да си подаде оставката. Производители на полиетиленови торбички от цяла България и техни служители се включиха в столичен протест срещу продуктовата такса на тези торбички, която трябва да плащат от първи октомври.

Шефът на Асоциация „Полимери" Антоанета Пернишка обясни, че причина за днешното шествие, тръгнало от Храм паметника „Св. Александър Невски" към Министерски съвет е изменение в наредбата за отпадъци от опаковки, с които се въвежда такса от 35 стотинки върху всяка полиетиленова торбичка без оглед на нейния размер и дебелина. Пернишка изрази негодуванието си от това, че тези промени са били приети, без да се обсъждат с бизнеса.

Според протестиращите България е най-бедната страна в ЕС, но с най-висока такса за полиетиленовите торбички. Именно затова те настояват наредбата да бъде отменена.

Негодуващите бяха „въоръжени" с български знамена и множество плакати срещу тази наредба: „Българите - най-бедни в ЕС, но...не достатъчно! БРАВО, министър Караджова!", „TOP на неадекватните безумия, оставете ни да работим", „Министър Караджова, защо ликвидирате един работещ отрасъл по време на криза".

Най-атрактивни бяха недоволните от Враца, които носеха транспарант с надпис: „Във Враца гарга не каза, защото е гнездо на орли. Министър Караджова, не разрушавайте безотговорно гнездата ни".

Протестиращите призоваха екоминистъра да не връща България в миналия век. Те са категорични, че тази наредба ще остави без прехрана между 3 000 и 6 000 семейства, ще доведе до значително увеличаване разходите на всяко домакинство за закупуване на полиетиленови или други торбички.

Друга негативна последица според тях е ръстът в сивата икономика. Не убивайте българския бизнес, призоваха още протестиращите.

Според браншовиците при производството на полиетиленови торбички се изразходва 3 пъти по-малко енергия в сравнения с хартиените и текстилните такива, използва се 16 пъти по-малко вода в сравнение с хартиените и се изхвърлят в атмосферата 3,3 пъти по-малко вредни емисии.

Освен това бяха изтъкнати и други предимства на полиетиленовите торби пред останалите - те са 10 пъти по-евтини и екологични, произвеждат се от страничен продукт при рафинирането на петрола, а за един тон хартия се отсичат между13 и 17 дървета.

Решението според протестиращите е промяна на наредбата за постигане на реален екологичен ефект, ефективно сметосъбиране и правилна експлоатация на сметищата, както и стимулиране на разделното събиране и рециклиране на полимерни торбички.
Недоволните от тази наредба са изготвили и декларация, която ще внесат в МС.