Да бъдат свикани референдуми в общините Пловдив, Карлово и Родопи по въпроса за депонирането на софийските битови отпадъци, настоява НДСВ.

Чрез медиите разбрахме, че управниците на общините са съгласни да приемат балите, а какво ще кажат хората, питат координаторите на партията в трите общини.

Не може въпросът за софийските отпадъци, който се превърна в национален, да бъде решен само по административен път, без да се чуе гласът на местното население, смятат от партията.

Искаме да чуем гласа на хората, за да не бъдем изправени пред аналогичната ситуация в съседните на София общини, пояснява Стоянка Димитрова, координатор на НДСВ за Пловдив.

По Закона за допитване на народа ние ще направим предложение за местен референдум в Карлово, добавя Тошко Стоев.

Депото на Пловдив е в с. Цалапица (община Родопи), а Оризаре и Кадиево са на 2 км. разстояние от него. Би трябвало хората в чието землище е депото да бъдат попитани, допълва Димитър Василев.

Местното самоуправление е призвано да решава проблемите на хората. Това се постига чрез координация и сътрудничество между всички заинтересовани страни.

В конкретния случай административният акт не трябва да изпреварва народната воля, която най-лесно може да бъде изразена чрез произвеждане на местен референдум.

Ние осъзнаваме, че общините в България трябва да си сътрудничат и искаме проблемът с боклуците на София да бъде разрешен час по скоро, но конкретните стъпки следва да са в последователността - гласът на хората, анализът на специалистите и накрая вземането на решение от  управниците.