Правилният път за борба за фалшивите новини е образованието. Ние трябва да се образоваме малко повече. Затова настоя бившият външен министър Соломон Паси на международната конференция на тема "Дезинформацията и фалшивите новини в навечерието на Европейските избори".

Той припомни, че фалшиви новини е имало винаги, откакто го има човечество. Според него първата фалшива нова била, че "Адам и Ева са излъгали Господ, че не са изяли ябълката".

Според Соломон Паси бумът на фалшивите новини е започнал още през 1439 г., когато заработва машината на Гутенберг. Следващият голям бум на фалшивите новини бил през 1631 г., когато излиза първият вестник във Франция, пък кулминацията на фалшивите новини е от 1993 г. Той изтъкна, че най-доброто решение, което се появява на нашия европейски терен, идващо от Финландия е, че правилният път не е цензурата, а образованието.

"Ние трябва да се образоваме малко повече", призова бившият външен министър и допълни, че фалшивите новини вървят ръка за ръка с жълтите новини и трудно би могло да се отсече едното от другото.

По думите на Паси злоупотребата с фалшивите новини не трябва да надхвърля употребата.