Човешката грешка е един от основните фактори за пътните инциденти. Това заяви пред БГНЕС комисар Росен Рапчев от "Пътна полиция", след като беше представен годишен индекс за шофьорското поведение на пътя.

Той посочи, че целта е шофьорите да станат съпричастни и да видят какви отговорности имат към пътя. Според него броят на катастрофите би намалял значително, ако се разчита не само на превантивния контрол, но и на отговорността на самите водачи, които дават пример с поведението си на останалите участници в движението.

Когато всички водачи спазват правилата, а нарушителите са единици, контролът спрямо тези нарушители е значително по-лесен, коментира комисар Рапчев.

Той съобщи, че според статистиката у нас има над 2,5 млн. активни участници в движението. Рапчев обаче изрази мнение, че цифрата всъщност е доста по-висока, тъй като България е транзитна държава.

КАТ хвана над 7000 шофьори с превишена скорост за ден

КАТ хвана над 7000 шофьори с превишена скорост за ден

Най-изрядни са водачите в Добрич

По негови думи е важно системата и инфраструктурата да бъде направена по такъв начин, че автомобилите да запазят живота на пътниците дори при възникване на грешка, каквато е най-честата причина за катастрофи.

Комисар Рапчев посочи, че относно шофьорите на тежкотоварни автомобили и на автобуси най-честите фактори за предизвикване на ПТП са неправилните маневри, контролът над превозното средство и превишената и несъобразена скорост.

Той напомни, че водачите трябва да се съобразяват с пътната маркировка и с останалите участници в движението. Думите му бяха с оглед на наближаващия летен сезон, който е предпоставка за увеличаване на пътните инциденти с уязвими участници в движението - пешеходци, велосипедисти и мотористи.

КАТ засече шофьор, карал с близо 280 км/ч

КАТ засече шофьор, карал с близо 280 км/ч

"Честитки" за превишена скорост ще получат общо 10 434 водачи