Председателят на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" архимандрит Дионисий отговори на атаките срещу него. Той направи дълго изложение на брифинг в храм-паметника.

Припомняме, че атаките започнаха след зарята и гвардейския марш на Великден. Свещеници и миряни поискаха Дионисий да бъде отстранен от високия пост.

Започвайки изложението си, той отбелязва, че след дълго и дълбоко размишление е преценил, че именно днес трябва да отговори на нападките. Избрал днешния ден, тъй като Светата Църква чества първите свидетели на Възкресението – св. жени мироносици. Освен това днес стават 5 месеца, откакто е избран за председател на настоятелството на „Александър Невски”. Назначен е на 15 декември миналата година.

Aрхимандрит Дионисий определя атаката, на която е подложен, като борба срещу родното ни православие. Той обвинява в разкол свещениците, които го атакуват. Твърди, че срещу него се води лъжовна кампания.

Когато заел поста председател на настоятелството на храма Дионисий казва, че е заварил една Канцелария с почти отсъстваща изходяща писмовна дейност и недобре организирана събираемост на средства. Не съществувал регламент на приходите. С негова заповед средствата започнали да се отчитат. Преди това тайно се извършвали кръщенета и венчавки. Дионисий гарантира, че от назначаването му забранени частни богослужения не се извършват.

Архимандрит Дионисий смята, че атаките срещу него се ръководят от отец Костадин.

Относно посрещането на българския патриарх и държавния глава на Великден с почетен караул, Дионисий заявява, че това е прекрасно. Този, който благославя българската войска, бива почетен от тези, които той е благословил.

Предвидено било от него и от Светейшия патриарх да има тържествена илюминация, съпроводена от тържествен марш, с който Гвардейският духов оркестър разполага в репертоара си. Такъв бил „Тих бял Дунав“. Е, и?! Догодина ще правим конкурс за християнски маршове или какво?, пита архимандритът в защитното си слово, което е разпространено и до медиите.

„На мен лично тази заря ми приличаше на излизащите от гробовете души на възкръснали мъртъвци, които политаха радостно към небесата”, признава той.

Бунтът на свещениците бил обявен преди да се срещнат с патриарха. В свое писмо обаче те пишели, че това е станало с благословението на патриарха.

За пет месеца Дионисий никога не можал да разчита на тези хора, защото те били изключително недисциплинирани, изтъква още той. Вълнувало ги единствено финансовото притеснение.

Той настоява патриархът и Светият Синод да се вземат мерки срещу въпросните свещеници и да бъдат наказани. Самият той не можел да ги накаже.

Дионисий подробно защити и други свои действия, за които е обвиняван и критикуван, включително за входната такса за храм-паметника „Св. „Александър Невски”.

Той е категоричен, че подписката, която се събира срещу него в интернет е напълно дискредитирана. Дори самият той и покойният му баща се били подписали.

„Пише се, че съм присвоил 100 млн. незнайно какво. То, ако съм присвоил подобни стойности, то досега да съм си построил друга Катедрала, защото тази е на път да бъде осквернена. Една малка, неприятна, креслива група тероризира цялата Църква, наричаща се по-Божий народ от нас – другия Божий народ”, изтъква архимандритът.