Незращ младеж търси работа чрез Фейсбук. Третокурсникът от Софийския университет "Св. Климент Охридски" Виктор Асенов има директен подход към намирането на работа. Той пуска съобщение във Фейсбук, което за дни достига до хиляди хора. Вече има и насрочени интервюта за работа.

"Искам да работя, защото искам да допринасям повече за това общество, искам да допринасям за себе си, за моето развитие, за развитието на мен и на приятелката ми, да сме заедно, да имаме възможност да се развиваме занапред. Искам да мога да съм конкурентоспособен на пазара", заяви Виктор пред БНТ.

Избира да пусне информация за себе си във Фейсбук, като описва способностите си и това, което би искал да работи. Прави експеримента, за да провери дали незрящите хора могат да си търсят работа, също толкова успешно, като всички останали. Само за няколко дни приятели и приятели на приятели на Виктор споделят обявата му в социалните мрежи и тя достига хиляди хора.

"Имаше хора, които искаха веднага да се чуем по телефона да обсъдим някои неща", разказа Виктор Асенов.

В обявата си предупреждава, че е незрящ. Ако за много незрящи основната пречка да започнат работа, е невъзможността да се придвижват лесно в градската среда, Виктор твърди, че успешно преодолява всички препятствия.

"Ползвам всякакъв транспорт - наземен, подземен, метро, тролеи, автобуси, - всичко. От 3 години съм с това куче водач. С щека, защото за съжаление улиците не са почистени и някъде можеш да се подхлъзнеш и да направиш шпагат на тротоара или на някоя улица и не е много ОК", обясни Асенов.

В обявата си Виктор сам представя своите умения: "Комуникативен съм, довеждам нещата до края, не се отказвам от поставените ми задачи. Мога да работя доста добре с компютър, като започнем с всичките версии на Windows, които съм видял, до последната версия 10... Офис пакетът ми е познат, мога да използвам програми, които са за оптично разпознаване на символи, когато една книга се сканира и се премине през тази програма трябва да се обработи, да се коригира"

В университета Виктор се занимава с това да подобри средата за хора в неравностойно положение. Освен рампи в сградите и лесен достъп до градския транспорт, той иска да подобри достъпа до електронни книги и учебници за незрящи.

Младежът иска да е полезен на децата, готов е да работи освен в социалната сфера и в IT-сектора. След обявата във Фейсбук, вече има насрочени интервюта с работодатели.