Позиция на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за разпространената информация от "Булмаркет рейл карго" за жп инцидент, който се размина на косъм, след забравена дупка в релсите.

От НКЖИ обясняват, че тази сутрин в 6:30 ч. товарен влак на "Булмаркет рейл карго"е спрян на жп гара Плиска с предупреждението, че в междугарието има повреда на железния път.

На машиниста е била връчена заповед, че движението на влака се осъществява с повишено внимание и готовност за спиране. Веднага на мястото са изпратени аварийни екипи на НКЖИ, движението е преустановено и след бързи аварийни дейности по железния път, в 7:49 ч. движението на влаковете е възстановено.

Участъкът Хитрино - Плиска е в ремонт и скоростта на влаковете е ограничена до 25 км/ч. Изпълнител на ремонтните дейности е "Страбаг Рейл" ДЗЗД.

От НКЖИ считат за некоректен начина, по който ситуацията е представена от "Булмаркет рейл карго" и че тенденциозното и избирателно оповестяване на железопътни събития не е начин да убедим обществото в предимствата на жп транспорта.