Посолството ни в Норвегия е в пряк контакт с норвежките здравни власти за безопасното организиране на изборите на 4 април, съобщава МВнР.

Според Института за обществено здраве на страната не се предвижда ограничаване на придвижването на гражданите в Норвегия дори и при въвеждане на по-строги ограничения.

Засега в страната не са въведени противоепидемични мерки, които да възпрепятстват нормалното провеждане на вота през април. Не е въведена забрана за придвижване между отделните градове и общини, нито е въведен вечерен час. Властите препоръчват да се избягват неналожителните пътувания в Норвегия, като пътуването в изборния ден до изборната секция се смята за значимо.

Всеки, който развие симптоми на респираторна инфекция, трябва да остане у дома и да бъде тестван. Хората с дори леки респираторни симптоми трябва да останат вкъщи и да не присъстват физически в изборния ден. Това се отнася, както за членовете на избирателната комисия, така и за избирателите.

Норвегия, Полша и Албания дадоха съгласие българите да гласуват на 4 април
Обновена

Норвегия, Полша и Албания дадоха съгласие българите да гласуват на 4 април

Съществено е спазването на физическа дистанция

Сред препоръките на норвежките здравни власти са и спазване на добра лична хигиена - дезинфекциране на ръцете и по възможност носене на защитна маска дори и навън, отстояние от поне 1 метър между гласоподавателите, а където има възможност - на 2 метра, както и избягването на физически контакт, включително ръкостискане и прегръдки.

Същите препоръки важат и за българските граждани, които живеят в Исландия. Посолството ни в Осло, което е акредитирано и за Исландия, е установило контакт с местните власти и е готово да съдейства при евентуален проблем, поставящ под риск упражняването правото на вот на сънародниците ни в страната.

От МВнР припомнят, че българите в Норвегия могат да гласуват в 10 избирателни секции, а в Исландия - в една. Техните адреси са публикувани на сайта на МВнР: https://mfa.bg/embassies/norway/ns2021/3792