Министерството на външните работи на Кралство Норвегия даде съгласие за произвеждане на избори за Народно събрание на нейна територия и разкриване на избирателна секция в посолството на Република България в Осло.

Организирането на изборния процес ще се извърши в контакт с Норвежкия институт за обществено здраве и при стриктно спазване на действащите към момента на гласуването противоепидемични мерки.

В нотата се уточнява, че при евентуално планиране на провеждане на избори извън територията на мисията, е необходимо допълнително разрешение, като становище ще бъде получено след посочване на местоположението на избирателните секции.

Съгласие на нашите сънародници да гласуват даде и Полша. По време на изборите се препоръчва спазване на мерките и ограниченията с оглед на актуалната епидемиологична обстановка. Съществено е спазването на физическа дистанция, закриване на устата и носа и спазване на хигиена на ръцете. Препоръчва се ползването на еднократни ръкавици за извършване на дейности в общите помещения, както и системното дезинфекциране на плоскостите и предметите, ползвани от много хора.

И от Албания заявиха, че не възразяват за провеждането на парламентарните избори у нас. 

От ведомството обръщат внимание, че изборният процес трябва да бъде съобразен с актуалните мерки към датата на провеждане на изборите за ограничаване на разпространението на COVID-19 в Република Албания.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че българите в Алжир също могат да гласуват в посолството ни.

Вчера Швеция и Казахстан също разрешиха изборите ни на 4 април.

ОАЕ също разрешават на българите да гласуват

Преди това през деня Бразилия се съгласи за изборите ни на 4 април. Това направи и Куба.

По-рано Израел и Литва също позволиха на сънародниците ни да гласуват в посолствата.

Досега държавите, дали позволение за гласуване на българите във връзка с предстоящите избори са: Нидерландия, Румъния, Република Северна Македония, Молдова, Турция, Испания, Грузия, Словения, Дания, Украйна и Андора, Армения, Япония, Люксембург, Швейцария, Черна Гора, Китай, Ямайка, Чехия, Австрия и Литва.