Напрежението в Асеновград ескалира снощи. Протестиращите тръгнали на шествие към сградата на Общината, след което щурмуват ромската махала в града. При опит да пробият кордона от полицаи и жандармеристи, полицията установява двама души, които провокират с агресивни действия. Двамата са отстранени и предупредени, съобщи тази сутрин пред НоваТВ представител на МВР в района, арестувани няма.

Участници в протеста твърдят че е имало полицейско насилие и няколко души са удряни по гърба с палки, полицията отрича да има такива случаи. Техни представители са провели снощи 10-минутен разговор с шефа на пловдивската полиция комисар Илков, който им разрешава да продължат надолу мирно, но много хората обаче тръгват към махалата.

Днес протестите продължават, гражданите твърдят, че ще протестират мирно, полицията коментира, че имат надежда да продължи един мирен протест.

"В Асеновград има известно напрежение, продиктувано от лица, които с провокативните си действия се създават напрежение между протестиращи и полиция", коментира пред БНТ шефът на полицията в Пловдив ст. комисар Атанас Илков.

Издирват още двама нападатели на младежите от Асеновград

Издирват още двама нападатели на младежите от Асеновград

В рамките на месец досъдебното производство ще бъде внесено в районен съд Асеновград

По отношени на ескалацията на напрежението Илков допълни, че "Действията на колегите са били много адекватни и бързи. Единственото, което е, че сме разполагали с по-малко ресурс, което е довело до известни затруднения по овладяване на тази ситуация. Нямам данни за други нападения и напрежения назад във времето. Единствено след създалата се ситуация на язовира, от тогава започва това напрежение и то ескалира малко след това. Мероприятието, го подсигуряваме с достатъчно сили, така че да не допуснем нарушаване на обществения ред и ескалиране на напрежение между протестиращи и полицаи. Вземаме всички необходими мерки за големия протест в неделя. По време на снощния протест нямаше задържани лица. Имаше само две лица с по-агресивно поведение. Те бяха изведени от протеста и после бяха освободени."

Хиляди протестираха срещу незаконно пребиваващите цигани в Асеноград

Хиляди протестираха срещу незаконно пребиваващите цигани в Асеноград

Двама задържани след опита на събралите се да влязат в ромската махала

Във връзка с напрежението в Асеновград, вътрешният министър Валентин Радев обясни във вчерашния ден, че ситуацията е под контрол, на място има жандармерия. Изпратени са и допълнително полицаи от Пловдив.

Вицепремиерът Валери Симеонов е там, "надяваме се, че там няма да има ескалация", изтъкна министър Радев.

Припомняме, че вчера Прокуратурата в Асеновград внесе искане в съда за мярка за неотклонение "задържане под стража " спрямо деветимата, обвинени в нападението на децата и треньори по водно гребане. Според прокуратурата, жителите на ромския квартал са извършили хулигански действия с особена дързост и цинизъм. Обвиняемите са Яшар, Исмет, Славчо, Ангел, Васил, Костадин, Емрал, Абдраман и Стефан.

Симеонов лично потушава напрежението в Асеновград

Симеонов лично потушава напрежението в Асеновград

Жандармерия и полицаи от Пловдив присъстват в града

Припомняме, че в свое изявление ПП "Евророма" смята, че нападателите от Асеновград са турци, а не цигани, става ясно от официалното им съобщение до медиите. От партията изтъкват, че в нормите, приети от ООН всеки сам избира етноса си.