Български "Нощни вълци" тръгват "По пътищата на победата" - международен мото марш. Стартът на инициативата е на 1-ви май от 11,30 часа пред Паметника на Съветската армия. Първоначално българските "Нощни вълци" ще са 10-ина души. С мотори те ще преминат по пътя на Съветската армия и ще се присъединят към братята си от Москва, Словакия и Полша. Днес вече е тръгнал московският лъч.

Целта е да се мине по пътя на Съветската армия и да се посетят паметните места, на които са дадени свидни жертви, за да се отдаде почит към героите, каза на брифинг Денчо Златанов, президент на "Нощни вълци" в София.

С инициативата си "Нощните вълци" искат да покажат на подрастващите, че имало такава война, която не бива да бъде забравяна, защото е една от най-големите злини на човечеството. Самият мото пробег е от няколко лъча и ще се съберем в Будапеща, Унгария, обясни Златанов.

"Нашата цел преди да стигнем до Будапеща е да посетим паметни места за българите. Както знаете, Първа българска армия под командването на Трети Украински фронт е тръгнала към Берлин, заедно да се борят против хитлерофашизма. България е дала свидни жертви и е помогнала, и е допринесла много за освобождението на братските нам народи - Македония, Сърбия, Унгария. Българската армия е стигнала до Австрия.

В мемориалния комплекс Харкан са погребани телата на 1439 български синове, ще посетим този комплекс, ще поднесем цветя. Също и мемориала на така наречения Сремски фронт, където са погребани телата на 1087 българи, които лежат в своите гробове заедно със сърби и хървати", каза още той.

Българските "Нощни вълци" ще се срещнат с групата, която идва от Москва. Тя ще посети концлагера в Аушвиц и от Будапеща ще отидат заедно в Бърно, Прага и в Германия - Дрезден и Берлин.

"На 9-ти май ще минем по улиците на Берлин, за да отбележим подписването на мирния договор и края на войната", отбеляза още Денчо Златанов.

Мото маршът е по повод Деня на победата над Хитлеристка Германия, като българските нощни вълци се присъединяват към руските си братя заради вярата в православните християнски ценности. Те ще изминат 5000 километра на собствени разноски. Мото маршът ще продължи 12 дни.

Българските "Нощни вълци" апелират ако държавата реши, да ги спонсорира. Освен това те издирват и военни паметници, които са в лошо или окаяно състояние, за да предприемат мерки за съхранението им, защото вярват, че съхранението им показва културата на един народ.