Граждани отново се надигат срещу ГМО в храните. Протестните шествия, организирани във Фейсбук, ще се проведат днес от 14.00 часа в София и във Велико Търново.

В старата столица шествието ще тръгне от Европейския център към сградата на общината, а в София - от площад "Независимост" към земеделското министерство и това на околната среда и водите.

Във флаерите, огласяващи предстоящия протест, организаторите обясняват защо излизат на марш: "За да защитим храната си; за да подкрепим малките стопанства; за да разпространим информация за опасностите от генетично модифицираните храни; за да покажем нередните отношения между големия бизнес и правителствата; за да наложим отчетност на тези, отговорни за корупцията".

"Време е да си върнем храната. Време е за марш срещу Монсанто", гласи призивът за протеста срещу най-големия производител на ГМО храни в света.

Американската компания "Монсанто" е един от най-големите производители на ГМО-храни в света. Царевицата МОН 810 на американския гигант "Монсанто" е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС. Другата е картофа Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте. Осем страни от ЕС - България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша - поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от две ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС.