От 1 януари 2024 г. стартира нов проект за подкрепа на деца, настанени в приемни семейства. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Той ще обхване общо 1515 малчугана, които вече са настанени в семейна среда. Проектът се осъществява по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2017 г., уточняват от Агенцията. Той е продължение на предишен проект "Приеми ме 2015"

Първият етап на проекта започна на 1 януари за общините, предоставящи дейности по проекта "Приеми ме 2015", или които имат действащи приемни семейства с доставчици дирекциите "Социално подпомагане".

Държавата помага на 112 приемни семейства във Велико Търновско

Държавата помага на 112 приемни семейства във Велико Търновско

113 деца се отглеждат в 81 приемни семейства

Проектът е фокусиран върху дейностите и защита на интересите на настанените деца, недопускане на възможност за прекратяване на настаняването, потвърдено от съда за тези деца и попадането им обратно в социални услуги. Насочен е към полагане на усилия за гарантиране на здравето, образованието и социалното включване на всяко дете.

Целта на настоящата операция е усъвършенстване и разширяване на обхвата на приемната грижа посредством продължаване на предоставянето ѝ на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда. Тя поставя специален фокус върху развитието на специализирана приемна грижа за деца с увреждания, деца - жертви на насилие или трафик и деца - непридружени бежанци.

Основен приоритет е изработването на устойчива и дълготрайна визия за бъдещето на приемната грижа на национално ниво, в което ще участват представители на държавните институции, местната власт и гражданското общество.

Утвърдените и сега действащи в рамките на проект "Приеми ме 2015" областни екипи по приемна грижа, както и приемни семейства ще продължат участието си в новия проект. От началото на следващата година е заложено увеличение на основното брутно възнаграждение на членовете на областните екипи, както и на приемните родители след повишаване на минималната работна заплата.

Важен аспект е, че разходите на общините за изпълнение на дейностите са допустими от 01 януари 2024 г., с което се цели да се постигне плавен преход между двата проекта по отношение на приемната грижа.

Към 30 септември 2023 г. децата, отглеждани в приемните семейства по проекта "Приеми ме 2015", са 1467. Това сочат данните от ежемесечният анализ на Националния екип за организация и управление на проекта, за който информира на интернет страницата си АСП.

За деветмесечието на настоящата година се регистрира незначително намаление на децата под приемна грижа - от 1493 през януари до 1467 в края на септември. В същия период се наблюдава и спад в броя на утвърдените приемни семейства към проекта - от 1770 в началото на 2024 г. до 1684 в края на деветмесечието.

През септември 62 деца са настанени в приемно семейство, за 75 настаняването е прекратено. Най-масовата причина за прекратяване на настаняванията отново са осиновяванията - 33 на брой, посочват от АСП. Данните показват, че върнати в биологичните си семейства са 13 деца, а пренастанени в същото или друго приемно семейство са 22.

1532 деца са в приемни семейства, най-малко в Ямбол и Силистра

1532 деца са в приемни семейства, най-малко в Ямбол и Силистра

С най-много деца, отглеждани в приемна грижа, са областите Варна, Плевен, Хасково, Велико Търново и Монтана