Над 2 милиарда евро пести бизнесът с новия регламент за защита на личните данни. Това стана ясно по време на конференция, организирана от Американската търговска камара в България на тема "Общият регламент за защита на личните данни в ЕС: Изисквания и предизвикателства за бизнеса".

Очаква се новата правна рамка да повиши стандартите за защита на личните данни. Тя определя правилата по отношение на защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни, както и правилата по отношение на свободното движение на лични данни.

Нов регламент ще защитава личните ни данни от средата на 2018 година

Нов регламент ще защитава личните ни данни от средата на 2018 година

Пръстовият отпечатък щял да е без запис, твърди експерт

За нас личните данни се превърнаха в бизнес, коментира председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. По думите му регламентът създава реална възможност за промяна. Създадена е и възможност за уеднаквяване на правните режими.

Караджов обаче обясни, че страна ни няма финансови възможности да отговори на новите изисквания на правната рамка.

С новия регламент физическите лица ще имат повече права за поносимост на техните данни. Надгражда се и т.нар. право "да бъдеш забравен". Повишават се още изискванията за прозрачност и се запазва отчетността, разясни шефът на КЗЛД и допълни, че сегашният режим е бил много лек за администраторите на личните данни, но новите изисквания щели да бъдат предизвикателство.

"Промяната е съществена. В същото време няма достатъчно подготвени кадри, които да отговорят на новите изисквания. Нужни са поне 100 000 кадри", заяви Караджов. Затова той предлага да се създаде национален обучителен център. Идеята се приемала добре от държавните органи, но пари нямало.

ЕП подкрепи споразумение между ЕС и САЩ за защита на личните данни

ЕП подкрепи споразумение между ЕС и САЩ за защита на личните данни

481 депутати гласуваха в полза на споразумението

Няма как да се случат големи реформи без средства, притеснен е шефът на КЗЛД. Иначе санкциите за бизнеса били колосални - достигат до 20 милиона евро, което, по мнението му, би фалирало дори и голяма международна компания.

ЕСПЧ: Работодателите не могат да следят комуникациите на служителите си

ЕСПЧ: Работодателите не могат да следят комуникациите на служителите си

Работодателите не трябва да нарушават личното пространство на работниците