Евродепутатите подкрепиха споразумение между Европейския съюз и САЩ за защита на личните данни, съобщиха от Европейския парламент.

481 депутати гласуваха в полза на споразумението, 75 "против", а 88 се въздържаха.

Споразумението ще осигури висока и взаимна ангажираност за изпълнение на стандартите за защита на личните данни при обмен на информация между полицията и правосъдните органи на ЕС и САЩ.

То покрива прехвърлянето на лична информация като имена, адреси, криминално досие между Вашингтон и САЩ за предотвратяване, задържане, разследване или преследване на престъпници, включително и за тероризъм.

След 6 години на преговори двете договорили се страни засилват защитата на лични данни до ново ниво. Основните права на гражданите ще бъдат по-добре защитени.

Споразумението също осигурява на американците и на европейските граждани следните права: да бъдат информирани в случай на изтичане на лична информация, при коригиране на погрешна информация и при оневиняване в съда.

Няколко партии в парламента поискаха мнение от Европейския съд дали споразумението е в съответствие с договорите на ЕС, но молбата им беше отхвърлена.

Международното споразумение ще влезе в сила с окончателното одобрение на Европейския съвет.

След призиви от страна на Европейския парламент 2010 година Европейският съвет упълномощи Европейската комисия да започне преговори за споразумение със САЩ за защита на личните данни.

Преговорите стартираха през март 2011 година и приключиха на 8 септември 2015 година. САЩ и ЕК се подписаха под документа на 2 юни 2016 година.