Националният статистически институт (НСИ) е публикувал данните като единственият източник на актуална демографска информация за страната стриктно изпълнява своите ангажименти да произвежда и разпространява данните в срок. Такава позиция изрази НСИ по повод изказването на проф. Янаки Стоилов на 27 септември в студиото на БТВ, че института от февруари месец насам не е публикувал данни за смъртността на България.

НСИ отрича това твърдение да е вярно и посочва, че към момента в информационната система Инфостат е налична информация от 2015 година до 35-та седмица на 2024 година и инструктира Стоилов, че  може да я намери като отиде в разделите "Демографска и социална статистика/Смъртност/УМИРАНИЯ ПО СЕДМИЦИ, ВЪЗРАСТ, ПОЛ И ОБЛАСТИ".

На 10 октомври ще бъдат публикувани данните до 39-та седмица, уверяват от НСИ.

Вероятно Вие не сте запознат с работата на НСИ, защото не сте специалист в тази сфера. Но неверни твърдения, обявени в публичното пространство от неспециалист в областта на статистиката, макар и авторитетна личност с огромен юридически, академичен и политически опит, заблуждават обществото, водят до формулирането на грешни изводи и в крайна сметка вредят на всички, пишат още от института и обръщат внимание на Янаки Стоилов, че ако някога не може да открие необходимите му статистически данни, да попита в НСИ и те ще ги предоставят на Стоилов така, както ги предоставят на всички институции, фирми и граждани.

Янаки Стоилов: След тежката сватба и тежък развод в 50-то НС

Янаки Стоилов: След тежката сватба и тежък развод в 50-то НС

Той настоя за радикален реформизъм и сред партиите