От Националната служба за охрана (НСО) уверяват, че ще гарантират сигурността на гражданите и официалните лица по време на традиционния празничен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Водосветът на Богоявление, 6 януари, е с начало 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в София, съобщиха от НСО.

Граждани ще имат достъп до събитието след 09.45 часа през два пункта за проверка - при ул. "Шипка" и ул. "Париж" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

Служителите на НСО ще проверяват за предмети и вещества с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия и други.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Водосвет на бойните знамена и знамената светини на Деня на Българската армия

Водосвет на бойните знамена и знамената светини на Деня на Българската армия

Този ден смирява политиците, които рамо до рамо участват в тази традиция

Припомняме, бойното знаме се освещава само веднъж, при даряването му на военната част. На празника Богоявление, след Великия водосвет, се благославят и знамената на армията, пишат от клуб "Традиция".

Водосветът се прави за здраве и успехи на армията ни. Той е обред, установен според каноните на църквата, като неговата символика е, че водата пречиства греховете. Светената вода, особено Богоявленската, благославя и има целебна сила.

Затова преди сражения православните армии са ръсени със светена вода и воините влизали в боя, като вярвали, че имат Божията закрила срещу неприятеля.

Първият водосвет на бойните знамена е отслужен по времето на цар Симеон Велики преди битката при Ахелой през 917 година. Знамената били благословени с вода от река Янтра, където извършвали тогава Великия водосвет.

Докоснете духа на свободата - Самарското знаме

Докоснете духа на свободата - Самарското знаме

На 3 март в Националния исторически музей

До падането на България под османско робство преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет на бойните знамена. След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 година.

След демократичните промени през 1989 г. ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 година. Оттогава, всяка година на 6 януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, след прочитане на молитва "За успех на народа" се ръсят със светена вода за здраве и успехи частите на Българската армия, бойните знамена и знамената светини.

20 000 се поклониха пред Самарското знаме

20 000 се поклониха пред Самарското знаме

Рекорден брой посетители във военноисторическия музей на 3 март