Според последните данни от мониторинга, провеждан от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), не са забелязани замърсявания в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна. Това съобщи Явор Димитров, директор на Басейнова дирекция "Черноморски район".

БДЧР и Регионална лаборатория - Варна от Изпълнителната агенция по околна среда извършват ежеседмичен мониторинг на качеството на морските води в българските крайбрежни райони на Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

Данните от сателитни наблюдения и моделиране на водните течения не предизвикват притеснения и показват, че потенциалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния, което означава, че няма информация за достигане на българската граница.

Анализите, включващи прогнозата за времето от 6-ти до 24-ти юни и сателитните наблюдения, не откриват замърсявания в акваторията на Черно море в района на България.

Допълнително, данните от Института за космически изследвания и технологии към БАН не откриват замърсявания в акваторията на Черно море около Одеса, което подкрепя заключението за отсъствие на замърсявания в българската акватория.

МОСВ започна засилен мониторинг на крайбрежните морски води в българската акватория на Черно море на 8 юни. Мониторингът се провежда на три пункта - Дуранкулак, Шабла и Калиакра, а МОСВ създаде още три пункта за мониторинг в бреговата зона.

В момента се извършва мониторинг с добавени допълнителни показатели, за да се следи въздействието на река Днепър върху Черно море. Мониторингът се извършва веднъж седмично в крайбрежните пунктове.

Българската акватория на Черно море не е замърсена, уверява МОСВ

Българската акватория на Черно море не е замърсена, уверява МОСВ

Сателитните наблюдения и моделирането на водните течения до този момент не дават повод за притеснение