Служебното Министерство на околната среда и водите е дало положителна оценка единствено на работния план на компанията, която има интерес да търси и проучва нефт и природен газ в района на блок „1-11 Вранино". Това не означава, че се дава разрешение за такова проучване, а е просто етап от една дълга процедура, започнала преди години.

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова даде специална пресконференция, на която описа подробно какво всъщност е одобрило екоминистерството и на какво е дало „зелена светлина".

Министър Жекова се върна назад в историята и разказа, че проучванията на газ там са започнали още през 2000-та година, а през 2008-ма се разбира, че в района вероятно има залежи на природен газ. „Дай Боже да има залежи и да открием газ", вмъкна и своя коментар министър Жекова.

От разказа й стана ясно още, че през 2010 г. Министерският съвет взема решение да се сключи договор за бъдещо търсене и проучване, а въпросният договор се сключва този април. Крайното решение за подобно търсене и проучване обаче може да дойде единствено от Министерство на икономиката и енергетика (МИЕ).

„Такова разрешение в момента няма", отсече служебният министър на околната среда и водите. Именно като такъв министър Жекова обясни, че екоминистерството единствено трябва да даде оценка на представения от компанията работен план, за да може процедурата да продължи напред. Точно това е направило и МОСВ в края на август, което предизвика вълна от недоволство сред редица еколози, предупредили, че с подобно извличане на въглищен газ ще се замърси водата на цяла Добруджа.

Не само, че не е дало разрешение за действие, но по думите на министър Жекова, МОСВ дори е поставило ограничителни условия за продължаване на работата. „При всяко следващо действие, включително при окончателното одобряване на този план, трябва да  бъдат направени оценките за съвместимост и оценка за въздействие на околната среда", уточни още екоминистърът. Тя дори увери, че в представения сега работен план не се предвиждат нови сондажи за 2014 година, а единствено извършването на анализ на наличната информация и подготовката на проект за нов сондаж.

„Няма да има одобрение на работния план от страна на МИЕ, ако поставените от МОСВ условия, не бъдат включени във въпросния план", се зарече още Жекова и повтори, че ако има конкретен проект за сондаж, то ще има и оценка за въздействие на околната среда.

По отношение на опасенията на природозащитниците и на жителите в района за използването на опасната фракинг технология екоминистърът отсече, че няма как да бъде използвана такава технология, тъй като тя е забранена от Народното събрание.