"Проверката на агенцията за социално подпомагане установи, че не можем да говорим за недобросъвестност в дома в Горско Косово. Тя не констатира нарушения на персонала". Това заяви социалният министър Деница Сачева пред bTV.

Припомняме, че преди няколко дни омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през 2019 г. в дом за хора с деменция. Внезапна проверка на експерти е констатирала изключително лоши условия на живот в социалната институция в с. Горско Косово.

Домовете за възрастни хора, които страдат от деменция, в България са 14. Всички от тях подлежат на закриване в дългосрочен период, коментира министърът на социалната политика. По думите й те са изградени в непригодни за целта сгради - училища, бивши казарми.

24 смъртни случая за година в дом за хора с деменция в община Сухиндол

24 смъртни случая за година в дом за хора с деменция в община Сухиндол

В дома в с. Горско Косово за 60 души има две тоалетни и един душ

"Битовите условия в голяма част от тях не са добри. Затова до 4-5 години те трябва да бъдат трансформирани в центрове за настаняване от семеен тип", обясни министърът.

По думите й проверката е показала, че не може да се говори за недобросъвестност от страна на персонала. Хората там са в тежко състояние, над 80-годишни, уточни тя.

Този случай ни дава повод да говорим отново за Закона за социалните услуги, отбеляза още Сачева. Тя бе категорична, че в този закон няма текстове за извеждане на деца от семейството без съдебно решение.

В случаите, в които има тежко насилие и заплаха за живота и здравето на детето, то се извежда от семейството, но след това то трябва да бъде потвърдено от съда. Над 1800 деца са останали в своите семейства именно след намесата на социалните работници, отбеляза Сачева.

Лоши условия и неподготвен персонал видя Сачева в дома в Сухиндол

Лоши условия и неподготвен персонал видя Сачева в дома в Сухиндол

Според нея нямало неглижиране на хората

Тя беше категорична, че биологичните семейства и техните права се защитават до последно. Детето се извежда едва тогава, когато няма друг вариант, посочи Сачева.

Социалният министър обясни още, че заради недостига на кадри на пазара на труда държавата ще се опита да обхване младите хора на възраст между 18 и 29 години, които нито учат, нито работят.

"Ще работим по система за валидиране на уменията им и издаване на сертификат за работата им на пазара на труда. Ще работим и по привличането на висококвалифицирани работници в България. Ще предложим пакет от мерки за по-бързия им достъп до пазара на труда", допълни Деница Сачева.