Обсъждат се пет варианта за временно съхранение на столичния боклук.

Това съобщи министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова след днешното заседание на Съвета по европейски въпроси, предаде БНТ.

Той се събра, за да обсъди какви мерки ще се предприемат по предупредителното писмо на ЕК за неспазени изисквания по директивата за оползотворяване на отпадъците.

Столична община е поела ангажимент до 5 декември да предложи План за действие с конкретни временни мерки за решаване на проблема с боклука до намирането на трайно решение.

Министър Грънчарова обясни, че планът ще бъде съгласуван с Министерството на околната среда и водите и с експерти от ЕК и ще залегне в отговора до комисията, който българското правителство трябва да изпрати до 23 декември.

"Въпросът е експертен, а не политически, той касае начина, по който проблемът ще бъде решен в полза на столичани. Колегите от Общината и от Министерството на екологията говориха и на експертите в Министрески съвет за съвместна работа, така че България да има "стройна" политика и аргументация в собствената си защита. Защото, ако по този тежък въпрос се наложи санкция, глобата няма да се плаща от Столична община, а от държавата, и от нас като данъкоплатци", каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. .

Грънчарова не пожела да коментира евентуалните размери на глобата, но каза че тя може да е значителна. Тази година България е получила 61 предупредителни писма от ЕК, по 59 от тях рискът от глоби е неутрализиран