Българските метеоролози ще могат да правят по-точни прогнози за времето в средносрочен период - до 15 дни.

Това трябва да е резултатът от прилагането на проектоспоразумение за сътрудничество между България и Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози. Днес правителството одобри споразумението.

Европейският център е организация за изследвания и оперативна дейност в областта на средносрочните прогнози на времето и е създаден с цел да обедини научните и технически ресурси на европейските метеорологични служби и институции за изготвянето на по-точни предвиждания за по-дълъг период, необходими за обществото и икономиките на държавите-членки.

В момента в центъра членуват 18 страни от ЕС и други 13, с които Центърът има споразумения за двустранно сътрудничество.

С присъединяването си към Центъра Националният институт по метеорология и хидрология при БАН ще получава анализи и прогнози за времето на най-високо професионално ниво.

Достъпът до тази информация ще позволява изготвяне на високонадеждни средносрочни прогнози за времето и прогнозиране за особено опасни метеорологични явления - рязко застудяване, горещи вълни, проливни валежи, бурни ветрове и др.

Ранното предупреждение на държавните институции и гражданите ще позволи своевременно да се вземат мерки, което ще намали ефектите от въздействието на природните стихии.

Първите постъпки за членство на България в Европейския център бяха направени след наводненията в страната ни през лятото на 2005 г. по препоръка на Националния кризисен щаб.