Огнище на Covid-19 се е разразило сред екипажа на български кораб под малтийски флаг, а човек от екипа е починал, става ясно от съобщение на районната прокуратура във Варна. 

Тя ръководи досъдебно производство във връзка със смъртния случай. Плавателният съд се намира на рейд при Пристанище Варна.

Според информацията целият екипаж на кораба е бил заразен с коронавирус инфекция. Тази нощ готвачът е починал.

Малко по-късно от Изпълнителна агенция "Морска администрация" Варна съобщиха, че става дума за моторен кораб Царевна. Информацията за смъртния случай е подадена от агента на кораба Sea Parthner Ltd в 23.35 часа. Плавателният съд е под малтийски флаг с 18-членен екипаж, от които 17 българи и един украинец.

Корабът застава на котва за снабдяване и смяна на екипаж в 23,05 часа на 30 декември във Варненския залив.

От районната прокуратура във Варна уточниха, че незабавно по случая е образувано досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на мъжа. Разследването е възложено на Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура - Варна.

Към момента се извършва дезинфекция на кораба, а след това работата по изясняване на случая продължава с оглед от следовател и съдебен лекар.

Уведомени са компетентните здравни служби за вземане на мерки по отношение здравословното състояние на останалите членове на екипажа, както и за недопускане разпространението на инфекцията.

Огнище на COVID-19 на филипински кораб в Бургас

Огнище на COVID-19 на филипински кораб в Бургас

Заразени са 12 души, един от тях е починал