Установиха епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас.

По данни на здравните власти първият заболял е с оплаквания от 7 юли - отпадналост, кашлица, температура. Седмица по-късно той е бил откаран до УМБАЛ-Бургас за изследване и преглед, като му е направен бърз антигенен тест за коронавирус, който се е оказал положителен. Заразеният е бил приет в инфекциозното отделение на болницата.

На 15 юли са били направени PCR тестове и на останалите 19 лица от екипажа, като 11 от тях са с положителен резултат. Издадени са предписания за изолацията им на кораба за 14 дни, като общото им състояние се проследява ежедневно.

113 са новите случаи на коронавирус, поставени са 7779 ваксини

113 са новите случаи на коронавирус, поставени са 7779 ваксини

Хоспитализираните с COVID-19 са 739...

Трима от заболелите са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания.

На 18 юли хоспитализираният моряк е било преместен в интензивното отделение на УМБАЛ-Бургас, като на следващия ден е починал. Ден по-късно друг от екипажа, заразен с коронавирус, заради затруднено дишане и влошено общо състояние е бил приет в болницата.

Здравната инспекция в Бургас е разпоредила извършването на дезинфекция на всички помещения на кораба. Става въпрос за товарен кораб с екипаж от филипински граждани, пристигнал на пристанище Бургас на 14 юли. Той трябва да отпътува на 23 юли.

Последното пристанище преди акостиране в Бургас е ОАЕ - на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души и не се допуска до брега.