Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ), Изпълнителната агенция по горите и Съюза на ловците и риболовците в България предприемат мерки за ограничаването на популацията от диви прасета в страната.

Мерките за намаляване на популацията на прасетата се предприемат за ограничаване на евентуалното разпространение на болестта "Африканска чума" по свинете. На този етап България не е засегната от силно заразната болест, но са необходими превантивни мерки, каквито се прилагат и в останалите европейски държави, посочват от БАБХ.

Реална опасност африканска чума да стигне до България

Реална опасност африканска чума да стигне до България

Засяга основно свинете и дивите прасета

Според изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев в Германия амбициите са до края на годината популацията от глигани да бъде намалена със 70%, като за целта държавата отпуска и финансиране за отстреляно животно.

В България такива мерки са намалението на цената на индивидуално разрешително за лов на дива свиня от 30 лв. на 1 лв. 50% се понижава и цената при организиран ловен туризъм за отстреляни млади животни на възраст между 1 и 2 години.

30 пъти по-ниска цената за индивидуално разрешително за лов на дива свиня

30 пъти по-ниска цената за индивидуално разрешително за лов на дива свиня

Оперативен щаб ще следи превенцията на африканската чума по свинете

Оперативен щаб към Министерство на земеделието, храните и горите ще се събира периодично, за да обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от евентуално навлизане на африканската чума по свинете на територията на страната.