Цената на разрешителното за индивидуален лов на дива свиня се намалява от 30 лв. на 1 лв. Тази мярка беше приета по време на заседание на Ловния съвет към Изпълнителна агенция по горите вчера, 24 януари.

На заседанието беше решено и да се създаде оперативен щаб към Министерството на земеделието, храните и горите, който да следи, обсъжда и предлага мерки за превенция във връзка с опасността от навлизане на африканката чума по свинете на територията на страната.

Кабинетът отпусна 5 млн. лв. за мерки срещу птичи грип

Кабинетът отпусна 5 млн. лв. за мерки срещу птичи грип

С 200 хил. лв. купуваме тестове за ранно откриване на вируса на африканска чума по свинете

В хода на заседанието на Ловния съвет зам.-министър на МЗХГ Атанас Добрев заяви, че този проблемът се наблюдава не само у нас, но и в много други европейски страни. "Задача на оперативния щаб е да изготви комплекс от превантивни мерки, реално изпълними в конкретен времеви график. Превантивната програма трябва да предложи бързи и адекватни действия за борба с болестта по дивите свине, които ще бъдат разгледани на следващото заседание на Ловния съвет на 13 февруари", допълни Добрев.

Освен по-ниската цена за разрешителното за индивидуален лов на дива свиня, на заседанието бяха дебатирани и приети и други превантивни мерки за борба с болестта, предложени от БАБХ и ИАГ. Мерките предвиждат и промяна в ценоразписа за организиран ловен туризъм в страната - цените на отстреляни диви свине до една и до две години при индивидуален лов се намаляват с 50%.

Реална опасност африканска чума да стигне до България

Реална опасност африканска чума да стигне до България

Засяга основно свинете и дивите прасета