Правителството одобри отпускането на допълнителни 5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за ликвидиране на огнища на болестта "инфлуенца по птиците" (птичи грип). 

Средствата са и за обезщетяване на собствениците на животни, както и за тестове за диагностика на заболяването африканска чума по свинете.

Реална опасност африканска чума да стигне до България

Реална опасност африканска чума да стигне до България

Засяга основно свинете и дивите прасета

200 000 лева от средствата са определени за закупуване на тестове за ранно откриване на вируса на африканска чума по свинете (АЧС). Мярката се предприема във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на заболяването по животните на територията на Европа. Предвид бързия и неконтролируем ход на разпространение на АЧС досега, възможността за проникване на вируса на болестта на българска територия е реална.

С 4.8 млн. лв. ще се обезпечат мерки за ограничаване и ликвидиране на констатираните нови огнища на болестта "инфлуенца по птиците", за повишаване на епизоотична готовност на територията на страната, както и за обезщетяване на собствениците на умъртвени животни.

Огнище на птичи грип и в Пазарджишко

Огнище на птичи грип и в Пазарджишко

10 села в областта са поставени под наблюдение