За спешно приемане на нов закон за водоснабдяването и канализацията се обяви омбудсманът Диана Ковачева. Тя отправи призива си по време на визита във Велико Търново, съобщава БНР.

По думите й в редица региони в страната загубите на питейна вода са над 85%, а гражданите несправедливо плащат за некачествена услуга. Ковачева настоява да бъдат въведени водни помощи за хората с ниски доходи.

Тя посочи, че най-честите проблеми, описвани в писмата на гражданите до нея, са некачественото водоснабдяване и липсата на питейна вода. Диана Ковачева и посочи, че масово ВиК дружествата в страната не ремонтират мрежата, въпреки че залагат това в бизнес плановете си.

Според омбудсманът има спешна нужда от нов Закон за ВиК. Тя предлага да има ограничение на общите загуби, които да се допускат на дружествата, така че те да бъдат принудени да си отстраняват авариите своевременно.

"Когато получаваш непитейна вода от чешмата, да не плащаш като за чиста вода. Няма в момента такъв механизъм как да ви определят по-справедлива цена и това е пак със закона за ВиК", каза още Ковачева.

Общественият защитник изтъкна нуждата от по-ефективен контрол от страна на държавата към водоснабдителните дружества.