Омбудсманът Диана Ковачева иска от изпълнителния директор на "Топлофикация София" ЕАД Александър Александров информация как дружеството ще изпълни Указанията на МФ, с които се задължава да приложи намаленото ДДС от 9% в изравнителните фактури.

През август месец, след излизането на изравнителните сметки предишния месец, омбудсманът сигнализира, че топлофикациите в страната повишават сметките с по-висок ДДС от 20%. 9% ДДС беше прието от Народното събрание със Закона за държавния бюджет в сила от 9 юли. Министърът на финансите публикува Указания, според които изравнителни сметки, издадени след 9 юли с начислено 20% ДДС трябва да бъдат анулирани.

На 30 август 2022 г. "Топлофикация София" съобщи, че на сайта си ще публикува допълнителна информация с указания за гражданите, но и до момента такива разяснения на практика липсват, посочва омбудсманът Ковачева. Припомняме, че само седмица преди това директорът на "Топлофикация - София" беше категоричен, че сметките са изрядни.

"Тъй като в Указанията се допуска корекциите по изравнителните фактури за доплащане да бъдат извършени по два начина - чрез анулиране на издадените фактури и издаването на нови фактури или чрез издаването на кредитно известие, смятам за важно гражданите да бъдат осведомени кой от двата начина ще се прилага от дружеството. В допълнение обръщам внимание, че значителна част от изравнителните фактури за сезон 2021-2022 г. бяха издадени към 31.07.2022 г. със срок за плащане до 14.09.2022 г. Тук възниква въпросът и за начисляването на обезщетения за забава (лихви)", посочва омбудсманът.

КЕВР готова да се намеси, ако Топлофикация не си сметне правилно ДДС-то

КЕВР готова да се намеси, ако Топлофикация не си сметне правилно ДДС-то

Иван Иванов не е чувал и за "Газпром"

Диана Ковачева обяснява и че граждани са я сигнализирали, че са получили изравнителни фактури от "Топлофикация София" ЕАД, придружени от втори лист - фактура "образец", написан с по-дребен шрифт, където е посочено задължение за плащане в размер на 588,38 лв. Дружеството вписва тази сума илюстративно, клиентите всъщност не я дължат, но реално могат да бъдат заблудени от въпросния допълнителен лист. Според омбусмана тези илюстративни фактури трябва да бъдат по-ясно обозначени като разяснителни материали, за да не предизвикват объркване и неоснователни притеснения, особено сред хората в напреднала възраст.

Тя настоява още в бъдеще "при изготвянето на разяснителни материали от дружеството те да бъдат недвусмислено обозначени като илюстративни, като се избягва по възможност и посочването на конкретни суми".

Работна група ще спасява "Топлофикация София"

Работна група ще спасява "Топлофикация София"

Фандъкова очаква всички политически сили да излъчат представители