Подготовката за приемане на украински бежанци е започнала късно. Това установи омбудсманът Диана Ковачева, която направи внезапна проверка в двата буферни центъра за разпределение на украински граждани със статут на временна закрила в гр. Елхово и в "Сарафово".

Това поставя под напрежение оторизираните институции да организират процеса по настаняване, а в последствие и по извозване до държавните бази, определени за приемането на граждани с времена закрила. 

Местят украинските бежанци от Елхово
Обновена

Местят украинските бежанци от Елхово

Те ще бъдат извозени към Боровец и Пампорово

Липсата на информация къде и кога ще бъдат настанени украинските граждани е ключов проблем, който поставя под напрежение и несигурност хората.

Проверката на екипа на омбудсмана в Елхово установи, че центърът разполага с капацитет от 1 768 места за настаняване в 221 нови жилищни фургона, които имат по две стаи с 4 двойни легла - на вишка.

Всичките - оборудвани с нов постелъчен инвентар - възглавници и чаршафи. Поради факта, че фургоните не са използвани до момента, възникнаха проблеми с електрозахранването, ключалките и др. 

Максимум до 72 часа е предвидено оставането на украинските бежанци в буферните зони

Максимум до 72 часа е предвидено оставането на украинските бежанци в буферните зони

Няма настанени украинци в Елхово

Мястото разполага с 20 фургона, всеки с по 7 тоалетни и бани - общо 140, установено бе наличието на течаща топла и студена вода. Фургоните са разположени на площ от 22,5 декара дворно охраняемо асфалтово пространство, като цялата площ не е залесена и е изложена на пряка целодневна слънчева светлина. Фургоните са неклиматизирани и дневната температура навън и в тях, достига изключително високи стойности, което е неблагоприятно за по-продължителен престой и крайно неподходящо за малки деца и хора с тежки хронични заболявания.

Беше констатирана липсата на хладилници и хладилни витрини за съхранение на хранителни продукти и напитки. В деня на проверката - 1 юни бяха осигурени 10 електрически кани, необходими за приготвянето на топли напитки, бебешки храни и супи.

При среща с началника на центъра екипът бе информиран, че украинските граждани са започнали да пристигат на 31 май 2022 г. между 18.00 и 21.00 часа, с 10 автобуса и няколко частни автомобила. 

Някои по-евтини хотели в Слънчев бряг удължават престоя на украинците

Някои по-евтини хотели в Слънчев бряг удължават престоя на украинците

Срещу държавна помощ от 10 или 15 лв. на човек

Пренощувалите в центъра са 561 души, като на 1 юни са извозени 413 украински граждани с временна закрила, основно е даден приоритет на уязвимите групи - родители с деца до 3-годишна възраст, пенсионери и хора с хронични заболявания и трайни увреждания. 

Нито един украински бежанец не е отпътувал с влака от Варна тази сутрин
Обновена

Нито един украински бежанец не е отпътувал с влака от Варна тази сутрин

Грижата за тях продължава, увери зам.-министър Ирена Георгиева

Гражданите с домашни любимци, с деца над 3-годишна възраст и хора от едно семейство, които не искат да се разделят, са оставени за преместване на по-късен етап.

От 18 болни с хронични заболявания, екипът констатира 8 останали и 10 изведени от центъра. Гражданите от уязвимите групи бяха насочени с приоритет към базата на Министерски съвет в гр. Варна.

Останалите граждани са извозени към държавните бази във Велинград, Боровец, Ястребино и Старозагорски минерални бани.

Пред екипа на омбудсмана украинските граждани с притеснение споделиха за липсата на първоначална организация и информация при транспортирането им от центъра към държавните бази, което е довело до сваляне на хора от автобуси, струпване, пререждане и напрежение.

Това ги е принудило сами да изготвят помежду си списъци за подпомагане на по-добрата организация. Най-големият проблем според тях е липсата на предварителна информация кога и къде ще бъдат преместени. Такава информация се получава от централно държавно ниво сутринта в деня на извеждането.

Работата на центъра се обезпечава от служители от ДАБ, логистиката се обслужва от служители на МВР, доброволци и БЧК.

От 1 юни една линейка с екип от лекар и медицинска сестра осъществяват медицинско обслужване. Екипът има фургон на място, с работното време от 8.00 до 17.00 часа, в останалото време е на разположение за повикване при спешни случаи.

В 20.00 часа на 1 юни линейката беше на място за дете с висока температура от 39,7 градуса.

Екипът завари доброволци от Варна, които раздаваха топли храни, напитки и тоалетни принадлежности. Храненето на чужденците се осъществява от Община Елхово чрез Социалния патронаж, която основно е суха, но включва и плод. Вода се раздава и от БЧК, като хората с временна закрила споделиха, че тя не им е достатъчна в горещината.

Придвижването на украинските граждани е свободно, като в рамките на деня на проверката между 50 и 60 от тях са напуснали доброволно и самостоятелно центъра с помощта на микробуси или таксита.

В деня на проверката около 21.00 часа в центъра от Варна пристигнаха 62 души с два автобуса и един лек автомобил, които бяха регистрирани за 30 минути.

Очакванията на ДАБ за центъра в гр. Елхово е да приключи дейността си на 2 юни 2022 г.

Проверката на омбудсмана в хотелската база на МО в "Сарафово" установи 167 настанени украински граждани в 6 сгради със самостоятелни стаи, обезпечени с постелъчен инвентар, които разполагат със собствен санитарен възел. Общият капацитет на хотелската част е над 250 места. Екипът бе уведомен, че на 1 юни 2022 г. 60 души са изведени в база на НЕК ЕАД в гр. Приморско.

В рамките на два дни 9 украински граждани са напуснали доброволно буферния център в "Сарафово", като има и такива, които въобще не са пожелали да бъдат настанения в него. Всичките са попълнили декларация за отказ.

Базата е разположена на 100 декара залесена площ край брега на морето. В нея към момента на проверката бяха настанени и 50 военнослужещи, които до края на 2 юни ще напуснат, което освобождава допълнително места.

Въпреки това Министерството на отбраната е осигурило и разпънало 20 климатизирани палатки, всяка с капацитет за 20 души, като в 10 от палатките са инсталирани по 20 легла с нов постелъчен инвентар, осигурени от БЧК.

Охраната на входа на центъра позволява свободно движение на украинските граждани след записване на ЛНЧ (личен номер на чужденец).

Храненето е подсигурено в столовата на базата и е обезпечено от Община Бургас чрез Социалния патронаж. Раздадените порции от зелен боб бяха малки, като има възможност за получаване и на допълнително.

В деня на проверката беше констатирано, че е раздаден и хранителен пакет, включващ кроасани, консерва, хляб и вода. В столовата има възможност за получаване и на топли напитки - чай, кафе.

Медицинското обслужване е обезпечено от един екип на Центъра за спешна медицинска помощ, който постоянно дежури пред базата. Гражданите с хронични заболявания и увреждания са вписани в списък за приоритетно извеждане.

При проверката в центъра работеха служители на ДАБ, на Областна администрация - Бургас, Община Бургас и доброволци - детски психолог и преводачи, които оказват нужното съдействие на гражданите.